Syksy on tullut ja on aika kerätä kesän sato talteen :). Eilen katsoin parhaimmaksi poimia loput tomaatit talteen, sillä yöllä ovat lämpötilat menneet jo niin alas että ei tiedä koska tomaatti parat paleltuvat kun avomaalla oleilevat. Samalla huomasin että viiniköynnöskin kantoi kypsiä rypäleitä ja muutama sokerimaissikin löytyi ;).

880839.jpg

Suurin osa tomaateista oli vielä hieman raakoja joten joutuvat häpeemään, mutta olen todella yllättynyt kuinka paljon tänä vuonna noita tomaatteja tulikaan. Näitä kun ollaan syöty pitkin kesää ja silti näitä on vielä näin paljon, nam :P. Ja nämä tomaatithan ovat nimeltään Wonder lighteja ;).

880836.jpg

Tässä pari terttua viinirypäleitä ja muutama sokerimaissi :).

Kesäkurpitsoja ei tänä vuonna saatu ollenkaan kun jokin eläin kävi ne aina syömässä yöllä... sillä oli selvästikkin kovempi nälkä kuin meillä, mutta ensi vuonna pitää kokeilla jälleen uudelleen.
Herneitä saatiin hiukan salaatin mukaan ja kurkkuja tuli muutamia. Härkäpapuja on tulossa aika mukavasti, mutta niiden annan ihan pikkuisen aikaa vielä olla pellolla.

880844.jpg

Chilipippureita (Ancho Mulato) ollaan saatu pakkaseen saakka, kuvassa näkyy vielä nuo muutamat mitkä kypsyvät pensaassa. Havannapippureita (habanero) tuli vain yksi ja sekin on pakkasessa odottamassa käyttöä. Onneksi yhdestäkin paprikasta saa maustetta useampaan ruokaan ;). Chilipaprikat (Fish Pepper) sen sijaan ovat vielä aivan raakileita, eli saas nähdä kypsyvätkö ollenkaan. Nyt kuitenkin yritän pitää nuo chilipuskat elossa ensi kevääseen, kun kuulin että jopa täällä Suomessakin olisi mahdollista kasvattaa chilejä monivuotisina :).

Kaikkea muutakin on kypsynyt kuten yrttejä yms. Ainostaan laventeli unohti kukkia ja pesusienikurkku unohti kasvattaa luffia. Mutta sellaistahan tämä puutarhurointi on, aina ei voi onnistua mutta hyvä että edes jokin onnistuu ja antaa satoa niin kuin nuo meidän tomaatit :P.